Ashwagandha: De Ginseng van India

ashwagandha


Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Wat is Ashwagandha?

ashwagandha stress en cortisolAshwagandha is een kruid uit de nachtschadefamilie. Het heeft zijn oorsprong in India, waar het al millenia lang gebruikt wordt in de ayurvedische kruidengeneeskunde. De plant wordt tussen de meter en anderhalve meter groot.

In de bladeren zijn de werkende stoffen echter in mindere mate aanwezig. Voor gebruik als medicijn worden daarom vooral de wortels gebruikt.

Deze bevatten withanoliden en werken als natuurlijke steroïden. Het wordt in onze landen nog niet zo vaak gebruikt maar langzamerhand krijgt het kruid ook naam en faam in Europa.

Adaptogeen

Withania Somnifera is een adaptogeen en het wordt daarom hoofdzakelijk gebruikt om angst en stress stoornissen te behandelen. Deze adaptogene effecten van ashwagandha kunnen gebruikt worden voor het behandelen van heel wat verschillende problemen die ver kunnen variëren.

Dat kan gaan van slapeloosheid tot onvruchtbaarheid.

Waarvoor wordt ashwagandha gebruikt?

ashwagandha om te slapenAshwagandha wordt vooral gebruikt voor het behandelen van stress en zijn daardoor veroorzaakte aandoeningen. Doordat veel aandoeningen juist ontstaan door stress is ashwagandha daar om zeer geschikt voor het behandelen van een relatief groot aantal ziekten.

Het is een zeer sterk middel om de mentale toestand te verbeteren en dus het algemene welzijn van de mens. Het geeft een rustgevend effect en kan ook dienen als een middel om beter te slapen.

Niet omdat je er echt moe van wordt maar gewoon omdat het erg ontspannend werkt. Ook werkt het ontstekingsremmend en kan het worden gebruikt bij koorts. Het wordt ook vaak gebruikt om de algemene weerstand te versterken en zo ziektes en infecties te vermijden. Dit door zijn positieve werking op het immuunsysteem.

Ook Interessant:  Brahmi Bacopa Monnieri Voordelen En Bijwerkingen

De indianen gebruikten het kruid om toen nog onbekende ziektes als alzheimer en andere hersenaandoeningen te behandelen.

Positieve eigenschappen van ashwagandha

De directe voordelen van ashwagandha voor de gezondheid zijn :

  • Minder stress
  • Een rustiger gevoel
  • Enorme boost voor het algemeen welzijn
  • Meer testosteron door middel van minder cortisol
  • Hoger libido
  • Een goede nachtrust
  • Sterker immuunsysteem

Onderzoeken naar de werking van ashwagandha

Er zijn reeds vele onderzoeken gedaan naar de werking van ashwagandha en men heeft onder andere ontdekt dat ashwagandha beschikt over vele duurzame antioxidanten.

Een Duits onderzoek aan de universiteit van leipzig toonde aan dat er een fikse toename aan activiteit kon worden vastgesteld van de neuro-transmitters in de hersenen met daardoor ook een groter cognitief geheugen.

Een ander onderzoek van een Amerikaanse universiteit in Texas toonde dan aan dat met ashwagandha gevoelens van angst en depressie konden worden verminderd.

Verder in dit artikel komen meerdere onderzoeken aan bod die zijn gedaan rond de werking van ashwagandha.

Ashwagandha werking

Veroudering tegengaan

withania somniferaAshwagandha heeft aangetoond te kunnen helpen bij het tegengaan van de veroudering van onze cellen. Men kon de leeftijd van de cellen verlengen met zo’n 20% na het gebruik van withania somnifera. Ook de moleculaire schade aangebracht door de veroudering en door aanvallen van vrije radicalen werd sterk naar beneden gebracht. (1)Deel dit artikel met je vrienden:

Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Het zou kunnen helpen als een potent middel om de veroudering tegen te gaan. Maar kan niet in het algemeen gezien worden als een manier om langer te leven. Daarvoor is het alvast veel te vroeg om uitsluitsel te geven. Meer onderzoeken moeten hiervoor nog volgen.

Ook Interessant:  Kruiden Voor Borstvergroting Gebruiken?

GABA receptoren stimuleren

Withania Somnifera heeft aangetoond dat het de GABA receptoren kan helpen stimuleren. Dit zou vooral van belang zijn bij het regelen van het slaappatroon.

Serotonine verhogen

Men kon vaststellen dat het gebruik van ashwagandha ervoor kon zorgen dat na 8 weken het serotonine gehalte kon verhogen.

Dit zou vooral komen door het voorkomen van het verlies aan serotonine door cortisol. (2)

Stress en cortisol verlagen

stress verlagenHet kruid heeft de eigenschap om cortisol te verlagen. Dit wordt gedaan op een zodanig krachtige manier dat de cortisol ofwel het stresshormoon volledig terug in balans wordt gebracht na een stressvolle situatie.

In een onderzoek waar ratten onder zware stress geplaatst werden, kon men zien dat na het gebruik van een supplement met ashwagandha, de cortisol die significant ging stijgen tijdens en na de stressvolle situatie. Volledig terug in balans werd gebracht door daarna het supplement te gebruiken.

Cortisol is belangrijk, maar door stress krijgt het hormoon abnormaal hoge waarden aangemeten. Dit kan leiden tot ernstige problemen met de gezondheid. Waaronder slapeloosheid, overgewicht, hartziekten, diabetes, verlies van libido en vele andere problemen.

Het in balans houden van het cortisol is dus van groot belang. Indiase ginseng is daar dus uitstekend voor te gebruiken.

Vermoeidheid tegengaan

Vermoeidheid als gevolg van stress kan worden tegengaan door ashwagandha te gebruiken. Dit werd getest in een zwemtest. Proefdieren werden eerst onder grote stress geplaatst en moesten daarna meteen een zwemtest afleggen. Men zag een duidelijke verbetering in het tegengaan van vermoeidheid als gevolg van stress. (*)

Depressie

depressie met ashwagandhaBij dieren heeft ashwagandha kunnen aantonen gunstige effecten hebben bij depressie. Zo zag men een iets minder gunstig resultaat dan het medicijn imipramine. Maar toch een verbetering van 30 tot 45% van de depressieve symptomen. (*)

Ook Interessant:  6 Kruiden die het libido verhogen bij vrouwen

Een ander onderzoek waarbij gedurende 14 dagen getest werd op de antidepressante effecten van withania somnifera toonde een resultaat aan die te vergelijken was met imipramine. Hoewel de combinatie van ashwagandha met imipramine nog effectiever was in dit onderzoek. (*)

Nog een volgend onderzoek toonde dan weer gelijkaardige effecten als het medicijn Diazepam aan, in de behandeling van depressie. (*)

Testosteron

testosteron verhogen ashwagandhaAshwagandha zal bij gezonde mensen een kleine stijging van het testosteron weergeven. Echter zullen mensen met een (klein) testosteron tekort wel grote voordelen boeken uit het gebruik van dit kruid.

Zo zal het testosteron worden verhoogd. Dit komt grotendeels dus door de cortisol remmende werking. Daarnaast zal het de omzetting van testosteron naar estradiol tegengaan. Daardoor komt er meer testosteron in het lichaam.

Daarnaast wordt de werking van de teelballen en de bijnieren verbeterd. Wanneer de bijnieren minder cortisol moeten aanmaken kunnen ze logischerwijs beter hun werk doen ivm testosteron.

Ook de aanmaak en de kwaliteit van het sperma kan grote stappen vooruit maken dankzij dit kruid. Zo zal het volume van het sperma gaan toenemen en zal ook de kwaliteit ervan sterk verbeteren.

 Bijwerkingen

Ashwagandha heeft weinig bijwerkingen, maar mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap omdat het risico op een miskraam kan toenemen door de werking van withania somnifera op de spieren in de baarmoeder.

Het supplement wordt beter genomen tijdens het eten.

Gerelateerde Posts

Ook Interessant:  Testosteron tekort behandelen met ashwagandha

Redactie Redactie Gepubliceerd: juni 13, 2016 om 9:50 pm
Laatste update: februari 8th, 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code