Brahmi en zijn aspecten voor de gezondheid

Centella Asiatica brahmi


Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Brahmi en zijn aspecten voor de gezondheid

Brahmi de brenger van de kennis van brahman

De brahmi of gotu kola genoemd is een plant die veel gebruikt wordt in de ayurvedische geneeskunde. De latijnse naam luidt Centella Asiatica. Dat zou slaan op “plant met eeuwige ontwikkeling met oorsprong uit Azië”. Dat klopt ook want de plant komt oorspronkelijk uit Azië en ze stopt ook nooit met groeien. In het Nederlands wordt ze vaak waternavel genoemd. Terwijl de naam Brahmi in het nederlands “kennisbrenger van brahman” betekent. Ze wordt gezien als een zeer geneeskrachtige plant en wordt daarom ingezet bij het behandelen van talrijke aandoeningen. De bladeren van de plant worden meestal toegevoegd aan eten of aan dranken. Door zijn sterke smaak wordt er echter nooit veel van toegevoegd. De plant komt oorspronkelijk voor in Zuid Azie. Ze wordt zo’n 25 cm hoog en dient om de bodem te bedekken. Tegenwoordig kan je de Centella Asiatica ook vinden in Australi&euml, China en in Afrika.

De Werking van de Brahmi (Centella Asiatica) plant.

De bladeren en de stengels bevatten de meeste werkzame stoffen. Deze worden dan ook geoogst en gebruikt. Dat kan het hele jaar door gebeuren. De meest werkzame stoffen zijn onder andere triterpenoïde saponinen. Ze bevat ook heel wat etherische oliën. Het is rijk aan fytosterolen zoals campesterol, stigmasterol en betasitosterol. En rijk aan flavonoïden. Verder vindt men vellarine terug, die zorgt voor de bittere smaak. Verschillende vitamines B en vitamine C. De mineralen die aanwezig zijn in de plant zijn onder andere kalium, calcium, zink, seleen, fosfor en silicium.

Ook Interessant:  Alternatieve behandeling voor levercirrose

Toepassingen in de ayurvedische geneeskunde.

Brahmi (Centella Asiatica) wordt meestal toegepast op de huid. Dit omdat het een zeer heilzame werking heeft voor allerlei huidaandoeningen zoals wonden, littekens,brandwonden, spataders en cellulitis. Veel producten ter bestrijding van cellulitis bevatten een brahmi extract.
Bij brandwonden is het een zeer vaak gebruikt middel. Dit komt omdat de plant een bepaald zuur bevat, het asiaticodise. Wat ervoor zorgt dat de ontsteking meteen vermindert. Ook wordt het samentrekken van de huid vermindert.

De plant bevat naast eigenschappen voor de huid ook de belangrijke eigenschap dat het goed is voor de bloedvaten. Dit komt doordat flavonoïden in de plant de circulatie verbeteren. De vorming van collageen rond de aders wordt verbetert alsook de haarvaten worden versterkt. Op deze manier heeft Brahmi (Centella Asiatica) een uiterst positieve werking op de bloedsomloop.

Redactie Redactie Gepubliceerd: juni 16, 2016 om 11:24 am
Laatste update: juli 18th, 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code