Top 10 Voeding Met Veel Omega 3 (Ook Plantaardig)

voeding met veel omega 3


Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Voeding met veel omega 3

Voeding met veel omega 3 zal ervoor zorgen dat de verhouding tussen de verschillende onverzadigde vetzuren in het lichaam wordt verbeterd. Op die manier kunnen we meer profiteren van de vele voordelen die deze met zich meebrengen.

omega 3 voeding

Vetzuren in vis

Omega 3 vetten zijn goed voor het hart, en volgens sommige onderzoeken kan omega 3 ook helpen om je humeur te verbeteren. Deze vetzuren, meestal EPA en DHA zijn aanwezig in visolie. Visolie kan je innemen door het nemen van visolie supplementen of nog beter door het eten van vis!

Hieronder vind je een lijst met de vissoorten die het meeste omega 3 bevatten. Zorg dat je enkele van die vissoorten in je dieet introduceert om een gezonde hoeveelheid binnen te krijgen.

Sardines

sardines omega 3

Sardines zijn goed voor ruim 2.000 mg per 100 gram.

Zalm

Wilde zalm is goed voor 1200 mg omega 3 vetzuren per 100 gram. Zorg wel dat je wilde zalm gebruikt. De gekweekte versie wordt vaak gevoed met soja en andere voedingsmiddelen en bevat daardoor heel wat minder belangrijke vetten.

Tonijn (in blik)

Tonijn is goed voor 1.000 mg per 100 gram.

Zwangere vrouwen en kinderen eten beter een light versie van deze tonijn, omdat die minder kwik bevatten. Kijk op de verpakking of het gaat om gevangen tonijn. Kies voor de gevangen tonijn, en niet de gekweekte tonijn.

Mosselen

mosselen

Mosselen bevatten zo’n 770 mg per 100 gram.

Forel

Forel is goed voor 700 mg per 100 gram.

Zonder vis te eten

Deze 5 vissoorten bevatten het meeste omega 3 vetzuren. Indien je geen vis eet dan kan je een supplement gebruiken. Ze kunnen echter ook in andere voeding gevonden worden. Dat is dan meestal wel in een lagere dosis. Plantaardige bronnen van omega 3 kunnen gevonden worden in noten en zaden.

Ook Interessant:  Lijnzaad kopen waarop letten?

walnoten omega 3 plantaardig

Dan gaat het meestal om het andere vetzuur uit de omegafamilie, de ALA vetzuren. Deze worden door het lichaam dan omgezet in EPA en DHA. Dus wanneer je geen vis lust is er geen reden tot paniek. Je kan ze innemen via plantaardige voeding ook.Deel dit artikel met je vrienden:

Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Toch wordt de opname bij plantaardige voeding met omega 3 verminderd doordat het lichaam de ALA vetzuren moet omzetten in EPA en DHA. Tegenwoordig bestaan er ook zelfs plantaardige supplementen.

Verhouding tussen de vetten

Voeding met veel omega 3 van plantaardige oorsprong zijn dus de zaden en de noten. Toch dienen we te letten op één klein detail. Wanneer we voeding met veel omega 3 willen eten, dan dienen we ook te letten op de hoeveelheid omega 6.

We willen dus zoveel mogelijk o 3 voor zo weinig mogelijk o 6. Dit komt omdat de verhouding anders te groot wordt en we minder gaan genieten van de voordelen van deze vetzuren, maar eerder met de nadelen te maken krijgen ervan.

Omega 3 staat vooral bekend om zijn ontstekingsremmende werking. Dat betekent dat overal in het lichaam, waar ontstekingen zullen ontstaan. Deze vetzuren zullen helpen om de ontsteking te remmen.

Dit heeft verder invloed op onze cholesterol, vetverbranding, bloeddruk en op onze bloedsuikerwaarden. De andere vetzuren uit de O6 zal net het omgekeerde doen. Die zal namelijk ontstekingen gaan stimuleren.

chia omega 3

Deze vetzuren hebben ontstekingsbevorderende functie. Ontstekingen zijn belangrijk in het lichaam tot op een bepaald punt. Een te groot aantal ontstekingen verhoogt de kans op chronische ziektes.

Ook Interessant:  Hoe afvallen met chiazaad?

Een gunstige verhouding is 1 op 1. In het Westen is dat heel moeilijk te halen doordat de meeste producten met onverzadigde vetzuren veel meer O6 dan O3 bevatten. Een ratio van 4 op 1 is nog steeds gunstig. Hoger dan 4 op 1 wordt gezien als ongunstig.

De meeste mensen in onze landen hebben een ratio van 10:1 tot 25:1. Mede door de hoge consumptie van fastfood en bereide maaltijden.

Voeding met veel omega 3 en weinig 6 is dan Chiazaad en Lijnzaad. En de twee oliën ervan. Ook vette vis behoort tot deze groep voedingsmiddelen.

lijnzaad

Mensen die geen vis eten hebben dus weinig keuze om hun O3 inname hoog te houden. Die dienen dan zoveel mogelijk gebruik te maken van chiazaad en lijnzaad.

Alle andere voedingsmiddelen bevatten veel meer 6 dan 3. Die zijn dus niet gunstig voor ons dieet.

Walnoten hebben ook een gunstige ratio, al bevatten ze wel ook een stuk meer 6 dan O3.

Voordelen voor de gezondheid

Ze hebben een groot aantal voordelen voor de gezondheid. Zo zijn omega 3 vetzuren goed voor het hart en voor de bloedvaten. Ook hebben ze een positieve werking op het geheugen en op de hersenen in het algemeen. Recent wordt ook beweerd dat ze van invloed zouden zijn op de gezondheid van de geest. Zo kunnen de vetten worden aangeraden bij depressie.

Andere voordelen: