10 feiten over testosteron

feiten over testosteron


Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

10 feiten over testosteron

Lager libido

lager libido door laag testosteronWanneer een man ouder wordt komen minder vaak spontane erecties voor. Dat is algemeen geweten. Maar wanneer er echter een vermindering in de zin in seks ondervonden wordt, zou het wel eens kunnen aan een lager testosterongehalte liggen.

Duizenden, tot zelfs miljoenen mannen wereldwijd hebben dit probleem. Dit omdat mannen niet graag met zo’n probleem naar buiten komen, zou het aantal wel eens veel hoger kunnen zijn dan werkelijk wordt gedacht.

Wanneer we daar als oudere man mee te maken krijgen kunnen we daar weinig zelf aan doen. Het is een algemeen proces bij het ouder worden. We kunnen natuurlijk wel ondersteunende middelen gebruiken om er toch nog voor te zorgen dat het testosteron terug gaat stijgen.

We kunnen kruiden gebruiken of we kunnen androgel gebruiken. Ook dienen we te letten op voldoende zink en vitamine D. Deze twee staan in nauw verband met het mannelijk hormoon. Een gebrek aan zink leidt ongetwijfeld tot een verminderd libido en een lager testosteron.

Voor een tekort aan  vitamine D geldt hetzelfde.

Testosteron kwijtraken

oudere mannen testosteronEen verlies aan testosteron heeft niet altijd met een toenemende leeftijd te maken. Hoewel het testosterongehalte naarmate men ouder wordt wel degelijk afneemt, is een (plots) hoog tekort zeker niet normaal. Het is zelfs schadelijk voor de levenskwaliteit.

De twee grootste oorzaken daarvoor zijn overgewicht en stress. Zij zullen er allebei voor zorgen dat de aromatase gaat toenemen. Dat is de omzetting van testosteron naar oestrogeen. Op die manier krijgen we een verkeerde balans tussen de hormonen.

Ook Interessant:  7 Slimme manieren die het testosteron verhogen

Dat kan als resultaat geven dat we moeilijk een erectie kunnen krijgen. Maar ook een verlaagd libido ervaren en minder spierkracht hebben.

Om dit probleem op te lossen dienen we dus eerst en vooral gewicht te verliezen. Dat kan door krachttraining te doen of door HIIT training. Maar dat kan ook door gezonder te eten. Op die manier zullen we de balans tussen de hormonen terug herstellen. En zal het cortisol gaan dalen.

Borstvorming

mannenborsten door lager testosteronEen te laag testosterongehalte kan leiden tot pijnlijke borsten en zelfs tot de vorming van vrouwelijke borsten. Ook verliezen van de lichaamsbeharing en mindere nood aan scheerbeurten duiden op een te laag testosterongehalte.

Met als gevolg dat de teelballen kunnen krimpen wat uiteindelijk zal leiden tot erectiestoornissen. Opvliegers kunnen evenwel het gevolg zijn van een te laag gehalte aan testosteron.

Borstvorming bij mannen is een groot probleem wanneer men ouder wordt. Het hormoon die hiervoor verantwoordelijk is heet prolactine. Dat zal, wanneer de aromatase te hoog wordt, gaan stijgen. En dit ten koste van het testosteron. Teveel prolactine zorgt voor borstvorming bij mannen.

Verzwakte beenderen

osteoporose door te weinig testosteronEen te laag gehalte aan testosteron kan ook gemerkt worden binnenin het mannelijk lichaam. Het mannelijk geslachtshormoon heeft ook een grote invloed op het skelet en op de spiermassa.

Wanneer een te laag testosteron al enige tijd woedt, kan daardoor zwakkere botten ontwikkelen. Wat uiteindelijk kan leiden tot osteoporose. Ook helpt testosteron bij de vorming van rode bloedcellen en het regelen van de concentratie en gemoedstoestand.

Vaststellen door onderzoek

De enige methode om zeker te weten of men kampt met een te laag testosterongehalte is door een bloedonderzoek. De normale waarden worden gezien tussen de 300 en 1200 nanogram per deciliter bloed.

Ook Interessant:  Testosteron Gel Voor Vrouwen Gebruiken


Deel dit artikel met je vrienden:

Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Kaal worden

man kaalTestosteron is wel degelijk van groot belang bij de vorming en bij het behoud van haargroei bij mannen. Echter niet op alle lichaamsdelen. Kaalheid bijvoorbeeld heeft in de overgrote gevallen
te maken met erfelijkheid en niet met een te laag testosterongehalte.

Hoewel kaalheid kan veroorzaakt worden door een te hoog DHT gehalte. DHT is dihydrotestosteron en wordt aangemaakt uit het testosteron. Mannen die te maken hebben met kaalheid kunnen dan bijvoorbeeld DHT remmende middelen gebruiken.

40+

Wanneer men de 40 gepasseerd is kunnen de testosterongehaltes drastisch beginnen dalen. Wanneer dat het geval is kan een hormoontherapie ingeschakeld worden met injecties, gels of patches.

Overgewicht

overgewichtBijna de helft van de mensen met overgewicht lijden aan een tekort aan testosteron. Daarbij hebben mensen met overgewicht ook vaker last van diabetes. Dat maakt het risico op een te laag testosteron nog groter.

Zoals we reeds eerder hebben gezegd zal overgewicht heel wat negativiteit met zich meebrengen. Eerst zijn er de directe risico’s voor onze gezondheid. We krijgen te maken met een hoge bloeddruk en hebben een verhoogde cholesterol. Dit verhoogt weer het risico op hartziekten en op een eventueel hartfalen.

Daarnaast verhogen we het risico op suikerziekte. Maar ook een verhoogd oestrogeen. Doordat er heel wat testosteron verloren gaat door de aromatase. Vooral buikvet zorgt voor een verhoogde aanmaak van oestrogeen of vrouwelijke hormonen.

Maar niet alleen oestrogeen dus, hormonen als prolactine en cortisol zijn zeer hoog bij mannen met overgewicht.

Ook Interessant:  Testosteron gel herbeleef je tweede jeugd

Anabolen

Het gebruik van steroiden heeft geen invloed op de productie van testosteron in de zaadballen. Testosteron wordt extern toegediend. Wat ertoe leidt dat de teelballen krimpen
en kaalheid kan ontstaan.

Anabolen hebben een negatief effect op de prostaat en op de lever. Het is nog net hetzelfde als hormoontherapie. Bij hormoontherapie zal slechts een kleine verhoging van het testosteron te zien zijn.

Dat komt doordat deze producten ontwikkeld zijn om het testosteron terug binnen de normale waarden te brengen. Anabolen zullen het mannelijk hormoon tot 10 keer doen stijgen. Dat heeft ernstige gevolgen op de prostaat.

Teveel alcohol

alcohol verlaagt testosteronTeveel alcohol en dan vooral bier. Zal leiden tot een verhoging van vrouwelijke hormonen. Dit omdat het hoofdingedrient van bier, hop, een fyto-oestrogene werking heeft op het lichaam.

Dat betekent dat het de werking van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen nabootst. Wat kan leiden tot borstvorming en erectiestoornissen.

Hop wordt eigenlijk gezien als een kruid voor vrouwen. Omdat het kan helpen bij menstruatieproblemen.

Wat kan DIM doen?

DIM is een stof die wordt aangemaakt uit chemische bestandsdelen die in kruisbloemige groenten aanwezig zijn. Boerenkool, broccoli, spruiten en radijzen bevatten een stof die in het lichaam wordt omgezet in DIM.

DIM of diindolylmethaan wordt gezien als een middel om de hormonen terug in balans te brengen. Omdat het ervoor zal zorgen dat overtollig oestrogeen uit het lichaam wordt gehaald.

Dat heeft bij mannen vooral invloed op het libido en op het testosteron. Maar verlaagt ook de kans op een vergrote prostaat en op eventueel prostaatkanker. Bij vrouwen gaat het risico op borstkanker afnemen.

Ook Interessant:  Mucuna Pruriens Meer Testosteron en Betere Vruchtbaarheid

Gerelateerde Posts

Redactie Redactie Gepubliceerd: juni 12, 2016 om 12:08 am
Laatste update: februari 8th, 2017