De noodzaak van calcium

calcium


Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

De noodzaak van calcium

Waarvoor dient calcium?

Calcium is een mineraal, je zal het voornamelijk tegenkomen in zuivelproducten waar het in ruime mate aanwezig is. Hoeveel calcium je nodig hebt hangt af van de leeftijd. Gemiddeld hebben volwassenen ongeveer 1 gram calcium per dag nodig. Dit zijn ongeveer 5 glazen melk. Calcium is zeer belangrijk voor de sterkte van de beenderen en van de tanden. Maar het is ook broodnodig voor de opbouw van spieren. Wanneer men genoeg vitamine D in het bloed heeft en af en toe beweegt zal de opname van calcium een stuk groter zijn dan bij personen die niet aan deze factoren voldoen. Naarmate het ouder worden zal de opname van calcium ook dalen. Te weinig calcium bij kinderen kan uiteindelijk leiden tot een verzwakte groei van de botten. Op latere leeftijd kan bij een tekort aan calcium botontkalking ontstaan.

Hoeveel calcium per dag innemen?

Veel alcohol, koffie, thee, cola en zout maken het opnemen van calcium ook een heel stuk minder vanzelfsprekend. Ook vezelrijke voeding zorgt voor een verminderde opname van calcium. Genoeg calcium innemen zorgt voor een sterke daling van het risico op darmkanker. Teveel calcium innemen daarentegen zorgt dan voor een stijging van het risico op prostaatkanker bij mannen. Zorg daarom dat je dagelijks niet meer dan 1.500 mg calcium inneemt. De groepen die vooral moeten letten op hun calcium inname zijn jonge kinderen en ouderen. Omdat het voor jonge kinderen van groot belang is voor de groei van hun botten. En voor ouderen belangrijk is voor het behoud van sterke botten.

Ook Interessant:  Voedingsmiddelen met calcium

Voeding met veel calcium

Calcium is zeer ruim aanwezig in melk, kaas, room, yoghurt en alle soort zuivelproducten. Noten bevatten ook een hoge dosis aan calcium. Net als peulvruchten en groenten als broccoli. Je zorgt er beter voor dat je genoeg calcium inneemt via de voeding. Een onlangs uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek heeft aan het licht gebracht dat het nemen van calcium supplementen ongezond is doordat het de kans op kanker aanzienlijk doet toenemen.

Redactie Redactie Gepubliceerd: juni 16, 2016 om 11:30 am
Laatste update: juli 18th, 2016