Fyto oestrogenen goed of niet?

fyto oestrogenen


Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Fyto oestrogenen goed of niet?

Wat zijn fyto oestrogenen?

Fyto oestrogenen zijn stoffen van plantaardige oorsprong die het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen nabootsen. Omdat het lichaam deze stoffen niet zelf kan aanmaken worden deze fyto oestrogenen ook wel door sommigen xeno oestrogenen genoemd. Doordat ze zo goed lijken op het oestrogeen hormoon kunnen ze het lichaam er toe aanzetten om meer oestrogeen te produceren.

Zijn deze fyto oestrogenen gezond of niet?

Fyto oestrogenen worden zeer makkelijk en relatief snel door het bloed opgenomen. Ze worden in medische kringen niet erkend als voedingsstoffen omwille van de simpele reden dat ze geen enkele functie hebben en je niet bepaald ongezonder bent indien je deze stof nooit inneemt via voeding.

Doch komt het in zeer veel van onze dagelijkse voedingsproducten voor. En zorgt het er op zijn beurt voor dat het onze oestrogeen spiegel verhoogt. Waardoor je al heel snel met een teveel aan het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen kan te kampen krijgen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

De belangrijkste kenmerken voor een te hoog gehalte aan oestrogeen is uiteraard de verhoogde vetopslag en heb dalende libido. Ook vochtophoping overal in het lichaam is te wijten aan teveel oestrogeen. Er wordt geschat dat ongeveer de helft van de vrouwen ouder dan 35 te kampen heeft met een teveel aan oestrogeen. Dit omdat het progesteron (het vrouwelijke testosteron) ernstig begint te dalen na deze leeftijd.

De relatie tussen fyto oestrogenen en borstkanker.

Deze is vooralsnog steeds niet duidelijk. Dit omdat er langs de ene kant beweerd wordt dat het eten van fyto oestrogenen borstkanker kan uitlokken. En langs de andere kant vormt het eten van fyto-oestrogenen dan weer een bescherming tegen borstkanker.

Ook Interessant:  Wat kunnen we doen tegen teveel oestrogeen?

Het onderzoek dat stelde dat het eten van fyto oestrogeen rijke voeding gevaarlijk is voor borstkanker komt uit de jaren 70. Positievere onderzoeken omtrent de relatie tussen fyto-oestrogenen en borstkanker komen dan weer uit eind jaren 90 en begin 21ste eeuw.

Het is wel algemeen geweten dat in aziatische landen, waar heel veel soja op het menu staat. Borstkanker minder vaak voorkomt dan in Europa. Soja producten bevatten heel veel fyto oestrogenen. Maar zekerheid over de negatieve of positieve effecten van fyto-oestrogenen op borstkanker is er dus nog niet.

Dat borstkanker gedeeltelijk te wijten is aan oestrogenen is ergens wel duidelijk. De behandeling tegen borstkanker houdt in dat de patient anti-oestrogene medicijnen moet nemen. Het is dus zeker aangeraden om zeker niet te overdrijven met fyto oestrogeen rijke producten.

Welke fyto oestrogenen dien je beter niet te eten?

Het grootste probleem zit hem in vleesvervangende producten die hier te verkrijgen zijn. Een sojaburger bijvoorbeeld bevat 1000 keer meer fyto oestrogeen dan dezelfde portie broccoli.

Mensen lezen negatieve berichten over het eten van teveel vlees en willen dan overschakelen op vegetarische burgers en vegetarisch gehakt maar dat is dus zeker geen gezonder alternatief als je ziet hoeveel van deze fyto-oestrogenen je dan binnen krijgt.

Eigenlijk zijn alle andere voedingsproducten die fyto oestrogenen bevatten niet schadelijk voor de algemene gezondheid. Tenzij je er natuurlijk niet mee overdrijft. Al kan je lijnzaad beter zoveel mogelijk vermijden want deze bevatten van nature al heel veel van deze fyto oestrogenen.

Bron:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074428/

Gerelateerde Posts

Ook Interessant:  Oestrogel Gebruik en Dosering

Redactie Redactie Gepubliceerd: juni 16, 2016 om 8:04 pm
Laatste update: september 24th, 2016