Haaruitval door tekort aan vitamine D?

haaruitval vitamine d tekort


Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Haaruitval door tekort aan vitamine D?

gezonde harenHoewel het verliezen van een honderdtal haren per dag van je hoofd normaal is, kan er een onderliggend probleem zijn wanneer je er veel meer begint te verliezen. Vitamine D is een belangrijke voedingsstof die, wanneer er niet genoeg aanwezig is in het lichaam, kan bijdragen tot een groot aantal gezondheidsproblemen. Waaronder de kans op haaruitval.

Zo heeft ze aangetoond van groot belang te zijn bij het activeren van de cellen in onze haarwortels. Alsook bij het vernieuwen en herstellen van de hoofdhuid. Daarbij komt ook nog dat vitamine D ook van belang is voor de opname van calcium in het lichaam. Dit mineraal zal dan ook weer zorgen voor een verbeterde aanmaak van de cellen en zal beschadigde cellen helpen herstellen.

Vitamine D tekort komt vaker voor

vitamine d haaruitvalVitamine D is een stof die oplosbaar is in vet, het wordt aangemaakt in de zon en wordt door de huid omgezet in zijn uiteindelijke vorm. Die dan verder wordt omgezet in actief vitamine D. Ze is noodzakelijk voor de algemene gezondheid en speelt een grote rol in de gezondheid van de beenderen en hartziekten, diabetes en andere aandoeningen.

Vitamine D staat ook in nauw verband met depressie.

Volgens de Harvard Medical School zijn vitamine D tekorten zeldzaam wanneer mensen regelmatig in de zon komen. Maar tegenwoordig wordt het grootste deel van het werk binnenshuis gedaan wat er voor zorgt dat er weinig blootstelling is aan zonlicht. Om die reden komt een tekort meer en meer voor.

Ook Interessant:  Ongezonde levensstijl verlaagt je testosteron!

Daarnaast hebben ook heel wat mensen problemen met de aanmaak van de vit D. Dit komt door een donkere huidskleur of door ouderdom. Andere huidproblemen kunnen de aanmaak er ook van verstoren.

Haaruitval

Haaruitval tot op een bepaald niveau is normaal. Hoewel ziektes zoals diabetes en problemen met de schildklier het probleem kan doen toenemen. Haaruitval en vitamine D zijn ook duidelijk met mekaar in verband gebracht.

Andere factoren die meespelen bij haaruitval zijn medicatie, stress, slechte voeding, genetische aanleg en te weinig eiwitten in de voeding. De meest voorkomende vorm van haaruitval is het kaalheids syndroom of alopecia androgenetica. Dat treft ongeveer 1 op 4 van de bevolking.

Telogeen effluvium is het verliezen van haar door shedding. Shedding wordt veroorzaakt doordat een hoog aantal haren overgaan van de anagene naar de telogene fase. Dat zorgt tijdelijk voor het uitvallen van een groot aantal haren.

Mogelijke oorzaken van Telogeen effluvium en kaalheid zijn onder andere vitamine D tekort.

Wanneer je denkt te maken te hebben met een tekort kan je hier alle symptomen bekijken.

Haaruitval en vitamine D tekort

gezond haarMen gaat ervan uit dat vitamine D een belangrijke speelt in de gezondheid van onze huid. Het zorgen voor een gezonde huid betekent dat we ook een gezonde hoofdhuid zullen hebben. Dit speelt een cruciale rol in het vermijden van haaruitval en het bevorderen van haren die terug groeien.

De stof zal onder meer haaruitval verminderen door de haarwortels te stimuleren. Ze is ook verantwoordelijk voor het activeren van de cellen in de haarwortels zelf. Hoe gezonder de cellen zijn, hoe gezonder de haarwortels blijken te zijn.

Ook Interessant:  Haaruitval Hoe komt het? En wat doe ik eraan?

Er is een duidelijk verband tussen een vitamine D tekort en haaruitval. Dat is meerdere keren wetenschappelijk aangetoond. Onder meer bij muizen waarvan de vitamine D receptoren uitgezet werden. Zij kregen allemaal te maken met haaruitval.

Onderzoeken hebben ook gunstige resultaten geboekt bij mensen die chemotherapie ondergingen en daardoor te maken hadden met haaruitval. Bij het gebruiken van vitamine D zagen ze een versnelde teruggroei van de haren.Deel dit artikel met je vrienden:

Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Voldoende vitamine D zorgt er ook voor dat de kwaliteit van de nieuwe haren beter wordt.

Wat zegt de wetenschap?

Alopecia Areata

Alopecia Areata is een auto-immuunziekte. Ze gaat gepaard met ernstige haaruitval op het hoofd en op andere delen van het lichaam. Deze aandoening wordt sterk in verband gebracht met rachitis. Dat is een ziekte die zorgt voor zachte beenderen bij kinderen die te maken hebben met een vitamine D tekort.

Men kon vaststellen uit onderzoeken met kinderen dat er een verband kan worden gelegd tussen een verminderde hoeveelheid vitamine D en de ontwikkeling van alopecia. Dit is te verklaren door de verminderde opname van calcium, die ervoor zorgt dat de haarwortel cyclus niet optimaal plaatsvindt. (1)

Hier vind je het verband tussen calciumtekort en vitamine D.

Vitamine D tekort en alopecia areata

vitamine d supplementenEen volgend onderzoek werd gedaan bij 23 patiënten die lijden aan alopecia areata. Men kon daaruit afleiden dat de hoeveelheden ernstig gedaald waren bij de mensen met de aandoening. Daarbij kwam men tot de conclusie dat een vitamine D tekort een verhoogd risico geeft op het ontwikkelen van alopecia areata. (2)

Ook Interessant:  Helpt Vitamine B Tegen Haaruitval?

Alopcia areata behandeling met vitamine D

Men kon vaststellen dat bij een 7 jaar oude jongen die te maken had met alopecia areata, de aandoening volledig herstelde door supplementen te gebruiken. Ook hier kon men het verband leggen tussen vitamine D tekort, wat leidt tot een slechte opname van calcium. En daardoor de haaruitval helpt bevorderen. (3)

Onderzoek bij 80 vrouwen met haaruitval

Een studie onder 80 vrouwen toonde aan dat lage waarden geassocieerd werden met vormen van haaruitval. (4)

De onderzoekers stelde hierbij vast dat vrouwen die te maken hadden met haaruitval, een veel lagere hoeveelheid vitamine D in het bloed hadden. Verder stelde men ook vast dat het gehalte verder ging dalen naarmate de haaruitval toenam.

Men kon hier echter niet meteen vaststellen of we door een supplement te gebruiken, haaruitval konden vermijden. Toch is het belangrijk dat we kijken naar onze inname wanneer we te maken hebben met haaruitval. Want dat zou wel eens de reden kunnen zijn.

Besluit

zalmWe konden dus duidelijk aantonen dat een vitamine D tekort het risico op haaruitval zal vergroten. Het is echter niet zeker dat we daarmee haaruitval kunnen oplossen. Wanneer we niet te maken hebben met een gebrek aan de stof, zal hoogstwaarschijnlijk geen resultaat geboekt worden.

Toch is het belangrijk wanneer we te maken hebben met haarverlies, dat we onze waarden gaan controleren.

Verder is het belangrijk dat we in de zon verblijven, zodat onze huid de stof kan aanmaken. We kunnen ook vis en zeevruchten eten. Zij bevatten ook hoge hoeveelheden. Verder kunnen we nog eieren en paddenstoelen aan ons dieet toevoegen.

Ook Interessant:  Serotonine aanvullen op een natuurlijke manier

In de zomer is het makkelijk, slechts 15 minuten per dag in de volle zon is voldoende om een adequate hoeveelheid aan te maken. In de winter kunnen we een supplement gebruiken.

Hier vind je wat je verder kan doen om vitamine D aan te vullen.