Het effect van oestrogeen

effect van oestrogeen


Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Het effect van oestrogeen

Inleiding

Het hormoon oestrogeen heeft een zeer belangrijke
rol in het algemeen welzijn van elke vrouw. Toch
verschilt de manifestatie ervan per vrouw zeer aanzienlijk.
Het komt bij vrouwen zeer vaak voor dat ze last
hebben van schommelingen in de stemming. Dit kan gebeuren
net voor en tijdens hun menstruatie. Dat komt ook
vaak voor na de zwangerschap en gedurende de menopauze.
Vrouwen voelen zich dan misbegrepen of prikkelbaar maar vaak
ook neerslachtig.

Invloed van oestrogeen op de hersenen

  • De aanmaak van serotonine wordt vergroot en het stimuleert de werking van serotonine receptoren die in de hersenen aanwezig zijn. Serotonine heeft een grote invloed op de stemming, libido, hongergevoel en slaap.
  • Het verhoogt de hoeveelheid endorfines. Deze zorgen voor een algemeen goed gevoel of euforie.
  • Het geeft bescherming aan de zenuwen tegen schade.

Invloed van oestrogeen is verschillend per persoon.

Het is moeilijk te voorspellen wat de invloed van oestrogeen zal voorstellen per persoon. Oestrogeen heeft positieve effecten op de hersenen, maar toch verbetert na de menopauze bij veel vrouwen de stemming. Het oestrogeenpeil is dan erg laag na de menopauze. Wat werken deze stemmingswisselingen dan in de hand? Het kunnen teveel oestrogenen zijn, het kan een tekort aan oestrogeen. Of meer logisch, het kan juist die schommelingen zijn in het oestrogeengehalte die deze stemmingswisselingen doet optreden.

Invloed van oestrogeen op de menstruatiecyclus.

Gedurende de menstruatiecyclus daalt en stijgt het oestrogeenniveau geleidelijk. Er is tijdens de menstruatie een enorme piek waardoor de eisprong plaatsvindt. Daarna daalt het oestrogeengehalte. Een groot deel van de vrouwen hebben voor of tijdens de menstruatie ongemakken. Zowel lichamelijk als emotioneel. Dat is bij de ene vrouw ernstiger dan bij de ander. Ongeveer 1 vrouw op 3 heeft soms last van het Premenstrueel Syndroom (PMS). Terwijl 5 tot 10% van de vrouwen dat ervaart in een meer ernstige vorm, het Premenstrueel Dysforisch syndroom (PMDD).

Ook Interessant:  Fyto oestrogenen goed of niet?

Premenstrueel Dysforisch Syndroom.

Vrouwen die last hebben van het premenstrueel dysforisch syndroom hebben vaak last van zodanig intense wisselingen in hun gemoed dat het normale dagelijks functioneren niet meer mogelijk maakt. Hoe dat gebeurt is nog steeds niet duidelijk. Het is immers zo dat het oestrogeenniveau bij deze vrouwen meestal normaal is. Daarom wordt vermoed dat de oorzaak voor deze aandoening gezocht moet worden in hoe de hersenen reageren op oestrogeen. Of omdat deze vrouwen meer gevoelig zijn voor de schommeling in het oestrogeenpeil tijdens de menstruatie cyclus.

Invloed van oestrogeen op de menopauze.

Wanneer een vrouw in de menopauze belandt betekent dat na de laatste menstruatie periode er geen oestrogeen meer wordt geproduceerd in de eierstokken. In de jaren voor deze periode wordt het oestrogeenpeil zeer onvoorspelbaar. Dat zorgt voor 10% van de vrouwen voor een depressie alvorens ze deze menopauze bereiken. Dat wordt in sommige gevallen opgelost met pleisters die een hoeveelheid oestrogeen bevatten. Andere vrouwen gebruiken medicatie om deze klachten te verlagen. Echter is extra oestrogeen niet altijd goed voor de gezondheid. Bij het innemen van deze oestrogenen is de kans op borstkanker aanzienlijk hoger.

Gerelateerde Posts

Ook Interessant:  Wat kunnen we doen tegen teveel oestrogeen?

Redactie Redactie Gepubliceerd: juni 16, 2016 om 12:20 pm
Laatste update: juli 17th, 2016