In welke voeding zit vitamine b12?

Vitamine B12 is een van de essentiële vitaminen die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven. De vitamine speelt verschillende rollen in het lichaam en is daarom belangrijk om voldoende binnen te krijgen via de voeding, maar waar zit vitamine b12 in?

 

De rol van vitamine B12

Vitamine B12 is een essentiële voedingsstof die het lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Het speelt een belangrijke rol bij de productie van rode bloedcellen, de werking van het zenuwstelsel en de synthese van DNA. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede, zenuwbeschadiging en andere gezondheidsproblemen.

 

Waar zit vitamine B12 in?

Een belangrijke bron van vitamine B12 ligt in het eten van dierlijke producten. Allereerst zijn rundvlees, kip, varkensvlees en ander vlees zijn goede bronnen van vitamine B12. Rundvlees en kip bevatten ongeveer 1,5-2,5 microgram (Mcg) vitamine B12 per 100 gram. Varkensvlees bevat ongeveer 0,7-1,0 Mcg per 100 gram. Ook vis en zeevruchten zijn rijke bronnen van vitamine B12. Zalm, makreel, tonijn en sardines zijn goede keuzes. Mosselen en oesters bevatten ook hoge hoeveelheden vitamine B12.

 

Waar zit vitamine B12 in behalve vleesproducten?

Als je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt kan het lastig zijn om zo aan de juiste inname van vitamine B12 te komen. Het is daarom goed om te weten dat ook zuivelproducten en eieren een bron zijn van vitamine B12. Zuivelproducten als melk, kaas en yoghurt zijn goede bronnen. Eieren en zuivelproducten bevatten naar portie verhouding wel minder vitamine B12 dan dierlijke producten.

 

Vervangende supplementen

Het is belangrijk om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen om gezond te blijven. Als je een veganistisch of vegetarisch dieet volgt, kan je het risico lopen dat je onvoldoende vitamine B12 binnenkrijgt. Je moet dan misschien overwegen om supplementen te nemen om een tekort te voorkomen.

 

Al met al is vitamine B12 een belangrijke voedingsstof die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Het helpt bij de productie van rode bloedcellen, het functioneren van ons zenuwstelsel en het maken van DNA. Vitamine B12 zit voornamelijk in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Mensen die geen of weinig dierlijke producten eten, zoals veganisten of vegetariërs, moeten extra opletten dat ze genoeg vitamine B12 binnenkrijgen via bijvoorbeeld supplementen naast de voeding.

 

Tip: Davitamon.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *