De invloed van oestrogeen op de huid

invloed van oestrogeen op de huid


Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

De invloed van oestrogeen op de huid

Invloed van oestrogeen op de huid: Inleiding

Oestrogeen is een groep hormonen die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de voortplanting. De hormonen worden geproduceerd in de eierstokken en wanneer een vrouw in verwachting is, in de placenta. Oestrogeen wordt ook in kleinere hoeveelheden geproduceerd in de bijnieren en naast testosteron ook in de teelballen van mannen. Al zijn Oestrogenen duidelijk vrouwelijke hormonen, en komen ze in grotere hoeveelheden voor bij vrouwen. Naast de typisch vrouwelijke eigenschappen van oestrogeen heeft het ook effecten op andere delen van het lichaam, waaronder de huid. Dan wel hoofdzakelijk bij vrouwen.

Preventie tegen ouder worden

Volgens de resultaten van een onderzoek gedaan aan de universiteit van California speelt oestrogeen een belangrijke rol in het voorkomen van huidveroudering. De studie toonde aan dat vrouwen die voor de menopauze werden behandeld met oestrogenen een hoger vochtgehalte behielden in de huid. Alsook meer collageen, wa hielp om te voorkomen dat rimpels de kans krijgen te ontstaan.

Dezelfde studie toonde aan dat een behandeling met oestrogeen ook zou helpen bij oudere vrouwen in het genezen van wonden.

Vette huid en acne.

Te weinig oestrogeen en een overproductie aan androgenen kan leiden tot meer acne of puistjes. Vooral bij vrouwen. Dat komt omdat androgene hormonen, mannelijke geslachtshormonen, de productie regelen van talg, of huidolie. Wanneer de hoeveelheid talg wordt verhoogd, worden de poriën verstopt. Wat uiteindelijk leidt tot acne. Oestrogeen houdt deze androgene hormonen als het ware tegen. Dat is waarom anticonceptiemiddelen met daarin oestrogeen, vaak worden gebruikt tegen acne.

Ook Interessant:  Hop tegen pijnlijke menstruatie

Melasma of zwangerschapsmasker.

Hoewel oestrogeen veel voordelen biedt voor de huid. Het speelt ook een rol in het ontstaan van een onooglijke huidaandoening genaamd melasma of zwangerschapsmasker. Dat veroorzaakt bruine vlekken op het gezicht en komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Volgens het nationaal instituut voor gezondheid zou oestrogeen en progesteron daarin een rol kunnen spelen. De reden waarom ze tot deze conclusie komen is omdat deze huidaandoening meestal voorkomt bij zwangere vrouwen, vrouwen die anticonceptiemiddelen gebruiken en vrouwen die net voor de menopauze een hormonentherapie ondergaan.

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2685269/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11705091

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16198774

Redactie Redactie Gepubliceerd: juni 17, 2016 om 12:32 pm
Laatste update: juli 9th, 2016