Kelp heeft anti-oestrogeen effect

kelp anti oestrogeen


Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Kelp heeft anti-oestrogeen effect

Kelp saboteert de aanmaak van oestrogeen

kelpKelp of zeewier (Fucus Vesiculosus) heeft een anti-oestrogeen effect. Bestanddelen gevonden in kelp vertragen de aanmaak van oestrogeen in het lichaam en saboteren de werking van de estradiol receptoren.

Onderzoek naar de anti-oestrogene werking van kelp

Onderzoekers aan de universiteit van Californië Berkeley ontdekten het anti-oestrogeen effect van kelp wanneer ze onderzochten waarom weinig japanse vrouwen oestrogeen gerelateerde kankers ontwikkelden. De theorie was dat de hoge consumptie van soja, een voedingsmiddel met anti-oestrogene werking, de Japanse vrouwen beschermde tegen deze kankers die ontwikkelen door oestrogeen.

De onderzoekers hadden een andere theorie. De Japanners eten tussen de 3 en de 13gram zeewier per dag. Dat liet de Amerikaanse onderzoekers denken dat zeewier misschien ook een anti-oestrogeen effect had. Ze deden een simpel experiment waarbij vrouwelijke ratten tussen de 175 en de 350mg zeewier per kg lichaamsgewicht kregen per dag. De hoogste dosering was het meest effectief en verlaagde de concentratie van estradiol in de ratten met maar liefst 40%. De mensen equivalent van deze dosis is 3000-5000mg per dag.

Wat zorgt voor de anti-oestrogene werking?

zeewierOmdat de onderzoekers wilden begrijpen welk mechanisme ervoor zorgt dat zeewier of kelp het oestrogeen doet dalen, lieten ze menselijke cellen blootstellen aan verschillende concentraties kelp. De cellen produceren kleine hoeveelheden testosteron, estradiol en progesteron. Hoe hoger de concentratie kelp, hoe minder estradiol er in de cellen aangemaakt werd. De Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat de aanmaak van progesteron licht steeg.

De onderzoekers wilden meer weten over hoe het proces in zijn werk gaat en ze deden een ander experiment. In testbuisjes testten ze welk bestanddeel in kelp verantwoordelijk is voor het saboteren van de receptoren voor estradiol. Om aan de hoeveelheid kelp te komen die nodig is om de aanmaak van estradiol te blokkeren gebruik je beter een supplement met kelp

Ook Interessant:  Mangosteen sterk anti-oestrogeen

Kelp bevat veel polyfenolen en fucoidanen. Welk van de 2 bestanddelen nu net verantwoordelijk is konden ze niet met zekerheid stellen.

Redactie Redactie Gepubliceerd: juni 15, 2016 om 8:58 am
Laatste update: januari 13th, 2017