Selenium het recent ontdekte mineraal

noten selenium


Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Selenium het recent ontdekte mineraal

Selenium giftig of gezond?

voeding met seleenSelenium is nog niet lang bewezen als zijnde een essentiële bouwstof voor de mens. Het is zo’n 55 jaar geleden ontdekt door wetenschappers die er onderzoek naar deden. Echter was het gekend als een giftige stof.

Vooral bij de boeren die leefden in gebieden waar veel aanwezig was in de grond. De koeien die van het gras aten werden vaker ziek als normaal. Dit door de giftige elementen in het mineraal. Er is echter geen grote barriere tussen de aanbevolen dosis en een dosis waarvan symptomen van vergiftiging kunnen optreden zoals haarverlies.

Er wordt 100 microgram per dag aanbevolen. Maar er kunnen reeds bij 3x de dagelijkse dosis al problemen optreden. Toch is het van onschatbare waarde voor het menselijk lichaam. Zo vermindert het onder andere de kans op kanker en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.

Functie van selenium

noten seleniumNoten bevatten enorm veel seleen, maar ook vlees en zuivel bevat een redelijk hoge dosis selenium. Verder zit het mineraal in groenten en in volkoren. In ons lichaam is het vooral te vinden in het bloed, de alvleesklier, de lever en in de nieren.

Het behoort tot een zeer belangrijk anti-oxidant namelijk glutathionperoxidase. Zo is het van groot belang bij het voorkomen van aderverkalking. Selenium zorgt er ook voor dat zware metalen, die we hedendaags meer en meer binnen krijgen via allerlei producten, onschadelijk gemaakt worden.

Onderzoek naar het effect van selenium

In de afgelopen 55 jaren zijn er een hoog aantal onderzoeken gedaan naar het effect van selenium op het menselijk lichaam. Niet alleen door wetenschappers maar ook door een hoog aantal alternatieve genezers.

Ook Interessant:  11 gratis recepten Dash Dieet Plan

alzheimer seleniumZo werd onder andere ontdekt dat mensen die lijden aan de ziekte van alzheimer een lager niveau aan het mineraal hadden in hun lichaam. Ook werd reeds aangetoond dat mensen met reuma er goed aan doen om hun dagelijkse dosis te consumeren. Zo vermindert het zwellingen en pijn.

Het zou ook positief werken op het immuunsysteem in het algemeen. Bijna iedereen heeft een tekort aan selenium in de westerse landen. Daarom is het zeker niet af te raden om een supplement in te nemen. Toch moet er dan zeker rekening gehouden worden dat de dagelijkse aanbevolen dosis niet mag overschreden worden. Bij een “groot” teveel aan het mineraal kunnen er verschijnselen optreden zoals haarverlies, maar ook het verliezen van je tanden kan te wijten zijn aan teveel selenium. Let er dus zeker mee op.

Redactie Redactie Gepubliceerd: juni 18, 2016 om 12:37 pm
Laatste update: maart 9th, 2017