Soja is gezond, maar met mate

soja is gezond


Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Soja is gezond, maar met mate

Soja als bescherming tegen vrouwelijke kwaaltjes?

sojabonenVolgens een universitair onderzoek in Australië is gebleken dat borstkanker veel minder voorkomt bij vrouwen die geregeld soja eten. Dat is te verklaren doordat sojaproducten isoflavones bevatten. Dit is een soort eiwit die werkt als een vrouwelijk hormoon. Phyto-oestrogenen genaamd, dat zijn plantaardige oestrogenen die werken als oestrogenen in het lichaam. Ook houden ze de werking van natuurlijke oestrogenen tegen. Waardoor vrouwen minder te maken krijgen met de minder leuke dingen van oestrogenen zoals borstkanker. Voor vrouwen in de menopauze is het ook zeer aan te raden om het af en toe te eten. Dit om botontkalking tegen te gaan. Een ander onderzoek wees al uit dat vrouwen in Azië veel minder te maken krijgen met oestrogeen gerelateerde aandoeningen zoals borstkanker, botontkalking en baarmoederhalskanker. Ook waarschijnlijk omdat het sterk vertegenwoordigd is in hun dagelijks dieet.

De sojaplant

Soja groeit aan de sojaplant. De vrucht is een peulvrucht zoals witte bonen of erwten. De meeste zijn geel van kleur, maar er zijn ook zwarte, bruine en groene soorten. In azië wordt het bijna hoofdzakelijk geproduceerd als voeding voor mensen. Er worden melkproducten van gemaakt zoals yoghurt en kaas. Sojaproducten bevatten 1/5 vet en 1/3 eiwit. In China en andere aziatische landen wordt deze plantensoort sinds jaar en dag gebruikt. Ze hoorde zelfs bij de 5 heilige gewassen. In het westen dient soja dan meer voor het vervaardigen van olie en voeding voor dieren.

Opletten met teveel soja

sojaSoja is dus gezond voor vrouwen om zich beter te beschermen tegen oestrogeen gerelateerde ziekten. Echter mag er niet overdreven worden met deze consumptie. Verschillende studies spreken elkaar hierover echter tegen. Toch is het aangewezen om niet te overdrijven met soja. Er wordt beweerd dat door het eten van teveel sojaproducten, je niet beschermt wordt tegen oestrogeen gerelateerde aandoeningen, maar ze juist in de hand werkt. Al wordt er wel gedacht dat niet de plant zelf hiervoor verantwoordelijk is, maar de stoffen die gebruikt worden bij de productie van onder andere tofu en sojamelk. Best neem je toch het zekere voor het onzekere en overdrijf je niet met de dagelijkse dosis.

Redactie Redactie Gepubliceerd: juni 18, 2016 om 12:54 pm
Laatste update: januari 12th, 2017