Superfoods gezond of niet?

Superfoods gezond


Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Superfoods gezond of niet?

Oorsprong van superfoods

blauwe bosbessen superfoodEr wordt dezer dagen heel wat over verteld. Marketingcampagnes komen uit met hun voedingsproducten als “dit is de enige echte superfood”. Maar wat houdt de term superfood nu eigenlijk in? Wanneer is een voedingsproduct een superfood? Zijn daar voorwaarden aan gekoppeld? En zijn superfoods gezond?

Wat is een superfood?

bakje superfoodsEen superfood is een voedingsproduct die een zeer hoog gehalte aan zeer belangrijke voedingsstoffen bevat. Dat betekent dat ze onder andere rijk zijn aan vitamines, mineralen en anti oxidanten. Plus dat ze ook nog eens meestal een hoge concentratie eiwitten, gezonde vetten of duurzame koolhydraten bevatten. Wanneer een bepaald voedingsproduct superfood mag genoemd worden is niet echt bepaald.

Zijn Superfoods gezond?

Superfood is echter een term die door de verkopers van die superfoods is uitgevonden en via reclame op televisie enzovoort is uitgegroeid tot een waar fenomeen. Deze superfoods hebben meestal een rijke en lange geschiedenis. Ze werden meestal ook gebruikt door oudere volkeren en stammen, en dit tegen tientallen verschillende kwaaltjes. Daarom werd er van deze superfoods gelooft dat door dagelijks gebruik ervan, de mensen eeuwig jong konden blijven. Veel van de oudere verhalen over deze superfoods zijn natuurlijk opgeklopt. Maar het is wel zo dat sommige van die zogenaamde voedingsproducten heel erg gezond zijn.

Waar vind je die superfoods?

chiazadenSommige van die zogenaamde superfoods zijn bij je lokale voedingswinkel te krijgen. Andere zoals chia zaden, goji bes, acai bes zijn dan meer te krijgen in gespecialiseerde winkels. Ze zijn vaak ook een stuk duurder dan “gewone” voedingsmiddelen. Andere superfood die je makkelijk kunt verkrijgen in de supermarkt zijn onder andere knoflook (bekend om zijn positieve eigenschappen voor het hart en de bloedvaten), granaatappel en bessen(enorm hoog gehalte aan bijzondere anti oxidanten), noten, brocolli en tomaten.

Ook Interessant:  Voeding met veel fosfor

Zijn er ook nadelen aan superfood?

Het is echter niet zo dat je met deze voeding volledig gezond gaat worden. Er moet altijd afgewisseld worden met voeding. Ook is er geen enkel voedingsproduct die alle nodige bouwstoffen biedt voor een gezond lichaam. Vaak wordt er door mensen die ze gebruiken in hun dagelijks dieet overdreven met de hoeveelheid. Omdat men denkt, hoe meer ik ervan consumeer, hoe gezonder ik word. Dat klopt natuurlijk niet, want elk voedingsproduct heeft natuurlijk nadelen. Zo is het af te raden om bijvoorbeeld veel chia zaad te eten, omwille van de bloedverdunnende werking van chia zaad. Maar wanneer ze met mate genuttigd worden, en er goed wordt gevarieerd in de voeding zal het leiden tot zeer gunstige voordelen omtrent de gezondheid

Redactie Redactie Gepubliceerd: juni 18, 2016 om 1:09 pm
Laatste update: maart 9th, 2017