Voedingsmiddelen met calcium

voedingsmiddelen met calcium


Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Voedingsmiddelen met calcium

melk calciumCalcium is het mineraal dat het meest aanwezig is in ons lichaam. Het kan gevonden worden in een grote groep voedingsproducten en dranken. Maar voor de mensen die allergisch zijn aan lactose of de kaas en wijn feestjes beu zijn, zijn er ook buiten zuivelproducten, andere voedingsmiddelen met calcium.

Het is geen geheim dat het mineraal van groot belang is voor onze botten en tanden. Maar het gaat verder dan dat. Dit mineraal helpt het lichaam om gezonde bloedvaten te behouden, het regelt de bloeddruk. Volwassenen hebben per dag zo’n 1.000 mg van dit mineraal nodig.

Dat is hetzelfde als 1 glas magere melk, een dikke plak kaas of een kopje yoghurt. Toch zijn veel mensen die een tekort hebben. Volgens een onderzoek haalt slechts 20% van de jonge vrouwen tussen 20 en 29 de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1.000 mg.

De bekendste voedingsmiddelen met calcium zijn de zuivelproducten zoals melk, yoghurt, kaas. Maar zuivelproducten hoeven niet de enige voedingsmiddelen te zijn om het mineraal in te nemen. Bladgroenten, vis, groenten en fruit bevatten ook het mineraal en vele voedingsproducten en dranken zijn verrijkt met het belangrijk mineraal.

Een tekort? Hier zijn de voedingsmiddelen met calcium!

Hier vind je een lijst met voedingsmiddelen met calcium.

1. Witte bonen

1 kopje witte bonen is goed voor 191 mg. Witte bonen zijn romig en licht, deze groenten zijn ook een uitstekende bron van ijzer. Voeg ze toe aan pasta met groenten.witte bonen calcium

2. Zalm

Zalm is goed voor ongeveer 1/4 van de dagelijkse hoeveelheid per 100 gram. De zalm in blik bevat nog meer calcium omdat daarin de beenderen vaak verwerkt zijn. Zalm is ook een zeer goede bron van omega 3.

Ook Interessant:  Zijn Goji bessen giftig?

zalm calciumvoeding

3. Sardines

1 Sardine is goed voor 50 mg. Ze zijn één van de gezondste vissoorten om te eten. Samen met calcium leveren sardines ook nog een grote dosis omega 3 en vitamine D. Je kan ze toevoegen aan een salade of gewoon uit het blikje eten.

sardines calcium omega 3

4. Gedroogde vijgen

8 gedroogde vijgen bevatten 110 mg calcium. Dit zoete gedroogde fruit is verpakt in antioxidanten, vezels en calcium. Je kan ze eten als een snack of je kan er een heerlijke confituur van maken.

gedroogde vijgen

5. Paksoi

Deze Chinese koolsoort bevat een hoge dosis vitamine A en vitamine C, samen met calcium en vezels. Serveer paksoi met look en olijfolie. 1 Kopje paksoi is goed voor 75 mg.

paksoi rijk aan calcium

6. Melasse (uit suikerriet)

Wanneer je zoete voeding wilt eten hou je het best bij natuurlijke voeding. Melasse is donker en rijk van smaak. Het zit boordevol calcium, ijzer en andere vitamines. Plus het is een zoete en smaakvolle toevoeging aan veel recepten. Je kan ze gebruiken bij pannenkoeken of om bruine suiker te maken. 1 Soeplepel is goed voor 175 mg.Deel dit artikel met je vrienden:

Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

molasse bevat calcium

7. Boerenkool

Boerenkool zit vol calcium en antioxidanten. Het is perfect om te gebruiken als basis voor een salade wanneer je ze in dunne laagjes scheurt. Heel lekker met avocado. 2 Kopjes boerenkool zijn goed voor 190 mg.

boerenkool calcium rijk

8. Zwart-oogbonen

Iets moeilijker te vinden misschien, maar deze bonen zijn rijk aan calcium, kalium, foliumzuur en veel meer. Voeg ze toe als vervanging voor mayonaise op een sandwich! Per 100 gram leveren zwart-oogbonen zo’n 126 mg.

Ook Interessant:  Voeding met veel fosfor

9. Amandelen

Per 20 amandelnootjes ben je goed voor 75 mg. Ze zijn de meest voedselrijke noot ter wereld. Daarnaast is ook kalium, vitamine E en ijzer aanwezig in de amandelen. Je kan er amandelboter mee maken.

10. Sinaasappelen

Sinaasappelen bevatten naast vitamine C ook calcium. Geniet van dit fruit als een ochtendsnack of na het eten. Je kan het sap ook gebruiken als toevoeging bij een saus. 1 Sinaasappel bevat 65 mg.

11. Knolraap

De knolraap of kortweg raap is rijk aan calcium, antioxidanten en foliumzuur. Het zou helpen om de gemoedstoestand te verbeteren. 1 Kopje bevat 200 mg.

12. Sesamzaad

Sesamzaad is met 1 soeplepel als goed voor bijna 100 mg. Deze sesamzaden zijn veel meer dan enkel decoratie op een hamburgerbroodje. Zo helpt sesamzaad de bloeddruk te doen dalen en voorkomt het ontstekingen.

sesamzaad calcium rijk

13. Zeewier

Vissen zijn niet de enige bronnen van calcium in de zee. Zeewier is rijk aan calcium, vezels en iodine. Dat helpt voor een goede werking van de schildklier.

Verrijkt met calcium

Verrijkte voedingsmiddelen zijn een gekende manier om de mensen te helpen een gebalanceerd dieet te volgen. Sommige studies tonen aan dat het gezonder is om voedingsstoffen op een natuurlijke manier uit de voeding te halen. Dus reken niet alleen op de verrijkte voeding in je dieet.

14. Ontbijtgranen verrijkt met het mineraal

1 Kopje is goed voor 200 mg. Tegenwoordig zijn heel veel ontbijtgranen en andere graansoorten verrijkt. Ze zijn rijk aan calcium en vezels. Let wel dat je kiest voor de producten zonder toegevoegde suikers.

15. Sinaasappelsap

Een glas sinaasappelsap in de morgen is bij vele mensen dagelijkse routine. Calcium en vitamine C is in grote mate aanwezig.

Ook Interessant:  Wat zijn de Voordelen van Visolie Capsules?

sinaasappelsap calcium vitamine c

16. Sojamelk

Melk van de koe is niet je ding? Sojamelk is een goed alternatief voor mensen die allergisch zijn aan lactose en het bevat meer eiwitten dan gewone melk. Voeg ze toe aan een kommetje ontbijtgranen in de morgen of voeg ze toe aan koffie, thee. 1 Kopje is goed voor 300 mg.

17. Tofu

Veel mensen vragen zich waarschijnlijk wel af, wat is tofu? Dit vleesachtig vegetarisch alternatief is gemaakt van gedroogde sojabonen die reeds gekookt zijn. Het is een uitstekende manier om eiwitten, een weinig vet en natuurlijk calcium toe te voegen aan de maaltijd. Tofu is goed voor 860 mg per kopje.

tofu calcium

18. Cheerios

Ze worden geacht cholesterol te verlagen, maar cheerios bevatten een groot aandeel aan het mineraal. Geniet ervan met magere melk of soja melk en aardbeien. 1 Kopje cheerios is goed voor 115 mg.