Voordelen Van Kurkuma Op een Rijtje

voordelen van kurkuma


Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Voordelen Van Kurkuma Op een Rijtje

Kurkuma kan wel eens worden gezien als het meest krachtige kruid ter wereld. De enorme lijst voordelen van kurkuma nemen dag per dag toe in aantal. Dit komt onder meer doordat er heel veel studies het kruid gaan onderzoeken.

Zo zien we dat de voordelen van kurkuma elke dag toenemen.

Het kruid wordt reeds een zeer lange tijd gebruikt in India. Zowel voor de gezondheid te verbeteren als medicinaal kruid maar ook als specerij in de keuken, om smaak te geven aan de gerechten.

Hier gaan we het hebben over de voordelen van kurkuma en hoe de werking van kurkuma specifiek in elkaar zit. Veel van de voordelen van kurkuma komen neer op de ontstekingsremmende werking van kurkuma en de antioxidante werking van het kruid.

We zullen zien dat we kurkuma kunnen gebruiken voor vele vormen van ongeneeslijke aandoeningen zoals kanker, alzheimer en artritis. Om er maar enkele te noemen.

Weten dat het kruid ontstekingsremmend en antioxidant werkt, dan kunnen we daarvan uitgaan dat men het bij elke aandoening kan gebruiken als preventief middel om de algehele gezondheid te verbeteren.

kurkuma

Voordelen van kurkuma – Geneeskrachtige werking

Het gele kruid, geelwortel, kurkuma, curcuma… We geven vele verschillende benamingen aan dit wonderkruid. Het is onder andere het kruid die de kleur van curry geel doet worden.

geelwortelWanneer we verse kurkuma gaan rauw eten, zullen we merken dat onze tong volledig geel wordt. Zelfs rond onze mond en onze handen worden er geel van.

Dit zegt natuurlijk niks over de voordelen van kurkuma. En kan ook niet meteen worden gerekend als één van de vele voordelen van kurkuma. Toch zegt het iets over de effectiviteit van bepaalde stoffen, aanwezig in kurkuma.

Kurkuma wordt reeds meer dan duizend jaar gebruikt in India. Ze gebruiken het in Indië zowel in de keuken als een specerij om de gerechten op smaak te brengen. Maar ze zijn ook reeds vele jaren op de hoogte van de voordelen van kurkuma. Iets wat wij nog maar zeer recent zijn te weten gekomen.

Deze recente ontdekkingen bevestigen dus wat ze in India al heel lang wisten. Het kruid bevat een enorm helende werking!

Deze bioactieve stoffen worden de curcuminoïde genaamd. Eén daarvan is curcumine. Het is curcumine waarvan gesteld wordt, de meeste voordelen van kurkuma op zijn naam te schrijven. Om die reden zijn de meeste onderzoeken ook gebaseerd op het gebruik van curcumine.

Curcumine heeft een ontstekingsremmende werking en een antioxidante werking.

In verse kurkuma vinden we ongeveer 3% curcumine terug. Dat is niet veel, zeker als we weten dat de meeste studies zijn uitgevoerd met curcumine.Deel dit artikel met je vrienden:

Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

De dosissen die dan worden gebruikt van curcumine zijn vaak boven de één gram per dag. Men zou enorm veel kurkuma moeten eten per dag. Om deze hoeveelheid te kunnen halen uit onze voeding.

De enige oplossing om te profiteren van de voordelen van kurkuma is door een supplement te gebruiken. Zo kan je de hoeveelheid die nodig is, op een makkelijke manier innemen.

Ook Interessant:  Kurkuma Heeft Anti-Oestrogene en Anti-Katabolische Werking!

Ook belangrijk is dat de opname van curcumine door het spijsverteringsstelsel heel slecht is. Dat kunnen we gelukkig oplossen door zwarte peper of piperine te gebruiken. Zwarte peper zorgt ervoor dat de opname van de curcumine wordt verbeterd.

Sommige bronnen beweren 10 keer, andere beweren 100 keer. Nog andere beweren 1.000 keer. We zijn dus niet zeker over hoeveel beter het nu wordt opgenomen. Maar weten wel dat het beter wordt opgenomen. Om het exacte cijfer nu even terzijde te laten.

De meeste supplementen bevatten om die reden al een extract van zwarte peper. Het is ook belangrijk dat er vet aanwezig is om de opname te verzekeren. Om die reden wordt een supplement beter gebruikt tijdens of voor de maaltijd.

Kurkuma bevat een actief ingrediënt. Curcumine is dat ingrediënt. Het is een ontstekingsremmende stof en een antioxidante stof. Wanneer onderzoeken worden uitgevoerd, gebruikt men meestal een extract van curcumine.

Ontstekingsremmende werking van kurkuma

Bijna alle voordelen van kurkuma. Om niet te zeggen alle voordelen van kurkuma. Gaan gepaard met de krachtige blokkade op de ontsteking. Die door curcumine wordt veroorzaakt.

Op die manier gaan ze het lichaam bijstaan om eventuele aanvallen tegen te gaan en het lichaam gaan repareren indien nodig.

Wanneer we niet zouden beschikken over deze ontstekingsremmers kunnen we bij de minste infectie sterven. Deze ontstekingsremmende stoffen zijn dus van groot belang voor ons lichaam.

Bepaalde ontstekingen zijn echter noodzakelijk. De zogenaamde korte ontstekingen. We dienen echter te letten dat ze niet van chronische aard worden. Want dan kunnen ze ontaarden in ongeneeslijke ziekten veroorzaakt door de chronische ontsteking.

Je kan stellen dat alle ziektes beginnen met ontstekingen die onvoldoende worden verholpen. Enkele belangrijke daarvan zijn onder andere kanker, artritis, hartaandoeningen, de ziekte van alzheimer, beroerte …

De stoffen die dit kunnen vermijden zijn dus van groot belang voor ons lichaam. Ze zullen ze niet alleen helpen vermijden maar ook helpen ze uit ons lichaam verwijderen.

Men kwam recent tot de vaststelling dat curcumine een ontstekingsremmend effect heeft. De werking is te vergelijken met de medicijnen die we daarvoor gebruiken.

Molecules die ervoor kunnen zorgen dat ontstekingen gaan ontstaan en gaan uitgroeien. Worden geblokkeerd door deze stof. De belangrijkste molecule die wordt geblokkeerd is de NF-kB molecule. Die molecule zou in verband staan met veel ziektes.

De werking van curcumine om ontstekingen te bestrijden kan worden vergeleken met vele medicijnen die we daarvoor nemen. Zonder de neveneffecten die altijd gepaard gaan met medicatie natuurlijk.

Eén van de belangrijkste voordelen van kurkuma is dat het kruid een ontstekingsremmende werking heeft. Curcumine, de meest actieve stof in het kruid. Gaat de strijd aan met verschillende molecules die bekend staan, ontstekingen te helpen ontstaan.

Antioxidante werking van het kruid

anti-oxidantVrije radicalen kunnen oxidatieve schade toebrengen aan het lichaam. Dit is een belangrijke peiler in de veroudering.

Deze vrije radicalen zijn reactieve moleculen met ontkoppelde elektronen. En gaan de reactie aan met ons organisme. Onder andere de vetzuren, proteïnes tot zelfs ons DNA.

Antioxidanten gaan op hun beurt deze oxidatie tegengaan en gaan op die manier een soort schild vormen tegen deze vrije radicalen.

De werkzame stof in het kruid, curcumine is een krachtig antioxidant en zal deze vrije radicalen gaan blokkeren en uitroeien.

Daarnaast zal het nog eens de werking van onze eigen antioxidanten stimuleren. Waardoor curcumine eigenlijk op 2 fronten zal gaan strijden. Eerst zal het zelf een reactie vormen tegen de vrije radicalen in ons lichaam. Met daarbij dan nog eens onze eigen antioxidanten te gaan stimuleren.

Ook Interessant:  Mannenborsten verhelpen met kurkuma!

Naast de ontstekingsremmende werking is de antioxidante werking één van de belangrijkste voordelen van kurkuma. Omdat ziektes en aandoeningen veroorzaakt worden door vrije radicalen die vrij spel krijgen om schade toe te brengen aan ons lichaam. En ontstekingen doen ontstaan.

Verbeterde werking en bescherming van de hersenen

Men dacht vroeger dat onze neuronen zich niet meer konden splitsen en vermenigvuldigen wanneer we volgroeid waren. Nu is men toch te weten gekomen dat dit nog steeds mogelijk is.

Onze neuronen kunnen zich toch gaan opsplitsen en vermenigvuldigen en zijn op die manier in staat om nieuwe verbindingen aan te maken en in aantal toe te nemen.

Dit heeft vooral te maken de zenuwcelstimulerende factor van de hersenen. Deze zenuwcelstimulerende factor ofwel de BDNF wordt gelinkt aan verschillende problemen die van de hersenen afkomstig zijn. Onder andere Alzheimer en depressie. (*)

Curcumine gaat de waarden van het hormoon BDNF gaan stimuleren. Om die reden kunnen heel wat aandoeningen die te maken hebben met de hersenen worden vertraagd. Ze kunnen zelfs compleet worden omgekeerd. Alsook de verminderde hersenfunctie als gevolg van het ouder worden.

Wanneer we die lijn dan doortrekken moet curcumine ook in staat zijn om ons slimmer te maken. En het geheugen te stimuleren. Die ook invloed heeft op de BDNF waarde. Onderzoek is volop aan de gang naar de effecten op het geheugen.

Curcumine zal de BDNF waarden doen toenemen. Waardoor nieuwe neuronen kunnen ontstaan en bepaalde problemen die ontstaan door de veroudering worden verholpen.

Lager risico op hartproblemen

hartziektenDe meest voorkomende doodsoorzaak bij mensen zijn hartproblemen. Veel onderzoek is daarnaar reeds gedaan en het wordt meer en meer duidelijk hoe deze complexe aandoening tot stand komt.

Naarmate men meer en meer te weten komt over de verschillende situaties die de hartproblemen kunnen uitlokken, heeft men ontdekt dat curcumine heel wat van die situaties kan verhinderen.Deel dit artikel met je vrienden:

Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

De voordelen van kurkuma voor het hart zijn vooral van toepassing op het endotheel. Dat is het laagje op het hart en op de verschillende bloedvaten die in die omgeving liggen.

Een verminderd functioneren van ons endotheel zal leiden tot het makkelijker ontstaan van bepaalde hartproblemen. Onder andere door het moeilijk onder controle houden van de bloeddruk. Bloedklonters die makkelijker kunnen worden gevormd en nog heel wat andere problemen.

Het werd de onderzoekers duidelijk dat de stof curcumine kan zorgen voor een beter functioneren van het endotheel. Een bepaald onderzoek heeft zelfs soortgelijke resultaten gezien als met sporten. Nog een andere studie kwam dan weer tot de conclusie dat de werking te vergelijken is met het geneesmiddel atorvastatin.

Hartproblemen zijn vaak ook een gevolg van chronische ontsteking en schade aangebracht door de vrije radicalen. We weten dat curcumine in staat is om die te blokkeren.

Een onderzoek met 121 mensen die een hartoperatie moesten ondergaan kwam tot de conclusie dat bij het gebruik van 4 gram curcumine enkele dagen voor de operatie, en dit gedaan tot enkele dagen na de operatie.

Dat het risico op een hartaanval werd verlaagd met maar liefst 65% wanneer we dit vergelijken met mensen die een placebo toegediend kregen.

Ook Interessant:  Lever Zuiveren Met Kurkuma Het Indisch Wonderkruid!

Curcumine beschermt tegen depressie

De werking van curcumine is even krachtig als medicatie tegen depressie. Zoveel is zeker door een onderzoek die werd uitgevoerd onder 60 patiënten die lijden aan depressie. (*)

Dit onderzoek werd ingedeeld in 3 gelijke groepen.

De ene groep kreeg de gebruikte medicatie toegediend. Deze medicatie was prozac. Een andere groep kreeg een supplement van curcumine toegediend. En nog een andere groep kreeg een combinatie van de 2 toegediend. De laatste groep kreeg een supplement van curcumine, in combinatie met het gebruikte medicijn, prozac.

Men kan tot de vaststelling dat na 6 weken de effecten van prozac gelijk waren aan de effecten van curcumine. Maar dat de effecten van de derde groep, die een combinatie van prozac en curcumine had genomen, enorm hoog waren.

Men had ontdekt dat curcumine dus een zeer krachtig medicijn tegen depressie is.

Depressie staat zeer dicht in verband met de BNDF ofwel de zenuwcelstimulerende factor. Wanneer deze verminderd wordt, verhoogt de kans dan weer op depressie. Curcumine zorgt voor een hogere waarde van het BNDF en zal ook nog eens de serotonine en dopamine in de hersenen gaan verhogen. Deze 2 stoffen zijn ook van groot belang bij mensen met depressie. Mensen met depressie hebben meestal een lagere waarde.

Voordelen van kurkuma – Kanker voorkomen en genezen

Helaas hebben we heel wat verscheidene soorten kanker. Echter zijn ze in heel wat opzichten gelijk aan elkaar. (*)

De effecten van curcumine zijn reeds goed onderzocht wanneer het gaat over kanker. Zo kwamen ze tot de ontdekking dat ze de vorming van kankercellen gaan beïnvloeden. Maar niet alleen de vorming van de kankercellen, ook het verdere verloop van de kankercellen en eventuele vermenigvuldiging van deze kankercellen. (*)

Curcumine is in staat om de vorming van bloedvaten in de tumor tegen te gaan. Ook zal het helpen om de uitzaaiing van kanker tegen te gaan met het doden van kankercellen als gevolg. (*)Deel dit artikel met je vrienden:

Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Uit studies is aangetoond dat de vorming van kankercellen kan worden verminderd en de groei van tumoren kan worden geblokkeerd.

We dienen wel te zeggen dat dit nog niet is getest op mensen. Maar met dieren. Deze dosissen curcumine zijn ook relatief hoog. En kunnen alleen gehaald worden door het gebruik van een zeer krachtig supplement.

We kunnen daaruit echter wel afleiden dat kurkuma zeker in staat moet zijn om kanker te helpen voorkomen. Met de nadruk vooral op kankers die gerelateerd zijn aan de spijsvertering.

Er werd een onderzoek gedaan met 44 mensen die in hun darmen abnormaal weefsel hadden. Dit abnormaal weefsel kan uiteindelijk uitmonden in kanker. Deze mensen kregen een hoeveelheid van 4 gram curcumine en dit op dagelijkse basis. Ze deden dit 30 dagen lang en kwamen tot de conclusie dat 40% van het abnormaal weefsel was verdwenen. (*)

Men maakt zich sterk dat curcumine ooit zal worden gebruikt om kanker te helpen genezen. Het kan ook zinvol zijn om curcumine te gaan gebruiken in combinatie met een behandeling tegen kanker.

Het is te vroeg om klaarheid te kunnen scheppen op een eventuele genezing van kanker, louter en alleen met het gebruik van curcumine. Maar de combinatie van curcumine met de traditionele behandeling tegen kanker zou wel heel goed werken.

De ontstekingsremmende werking is één van de vele voordelen van kurkuma. En kanker is ook een soort ontsteking van chronische aard. Dus lijkt het zeker niet onmogelijk dat curcumine zal helpen de ontsteking bestrijden.

Ook Interessant:  Afvallen Met Kurkuma Hoe Werkt Het?

Curcumine zorgt voor heel wat verschillende moleculaire veranderingen en kan op die manier helpen om kanker te voorkomen tot zelfs misschien volledig genezen.

Alzheimer voorkomen en behandelen

Alzheimer is de ouderdomsziekte. Tot nu toe heeft men nog geen enkele complete behandeling tegen deze ziekte. Het is dus van groot belang dat we deze aandoening ten alle tijde proberen te voorkomen.

Curcumine zou op dat vlak ook voor positieve resultaten kunnen leiden. Het kan namelijk de verbinding tussen het bloed en de hersenen gaan verbeteren.

We zijn reeds op de hoogte dat ontstekingen en oxidatie van toepassing zijn op de ontwikkeling van vele ongeneeslijke aandoeningen. En we weten dat curcumine deze effecten kan tegenhouden.

Een andere oorzaak voor de uitstekende invloed van curcumine op alzheimer is dat ze de amyloïde plaques kunnen verwijderen. deze amyloïde plaques worden aangemaakt bij de ziekte van alzheimer.

Het moet echter verder worden onderzocht in hoe verre dit kan worden toegepast.

Maar weeral komen we tot de conclusie dat de ontstekingsremmende en antioxidante werking van curcumine in staat is om zelfs bij alzheimer positieve effecten te doen ontstaan.

Artritis verzachten

Wanneer we ouder worden, maar ook meer en meer bij jongere mensen. Krijgen we vaak te maken met verschillende vormen van artritis. Hierbij gaat het meestal om een ontsteking van onze gewrichten.

Doordat curcumine de ontstekingen zal afremmen, zien we dus ook bij artritis verbetering in de problemen die worden vastgesteld.

Dat werd onderzocht bij mensen met reuma en daarbij werd duidelijk dat curcumine een krachtiger werking had dan het gebruikte ontstekingsremmend medicijn.

Weer eens zien we dat de voordelen van kurkuma te maken hebben met het bestrijden van de ontsteking of oxidatie. Op die manier kunnen de voordelen van kurkuma wel oplopen tot in de honderden.

Curcumine gaat veroudering tegen

We zien dat de voordelen van kurkuma altijd te maken hebben met het tegengaan van de ontsteking en van de oxidatie. Op die manier weten we dat curcumine kan helpen om de veroudering tegen te gaan en wordt het heel vaak gebruikt als supplement tegen de veroudering.

Schade aangebracht door vrije radicalen speelt een grote rol in het verouderingsproces. Curcumine kan deze effecten helpen tegenwerken en op die manier de veroudering tegengaan.

Voordelen van kurkuma – Conclusie

Alle problemen die te maken hebben met ontsteking en oxidatie kunnen worden voorkomen door een adequaat gebruik van curcumine. Dit zijn dan meteen de belangrijkste voordelen van kurkuma.

Wanneer we willen profiteren van deze voordelen van kurkuma gebruiken we beter een supplement. Omdat de hoeveelheid curcumine die daarvoor nodig is, niet kan worden bereikt door het gebruik in de keuken van kurkuma.

We hebben verschillende soorten supplementen. Zo zijn de supplementen met gemiddeld curcumine gehalte een stuk goedkoper dan de supplementen met een hoog curcumine gehalte.

Bronnen:

Grotendeels samengesteld met de hulp van: https://authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric/